Szavazás

Ön melyik gyártó terméke iránt érez nagyobb bizalmat ?

Állunk rendelkezésére!

Kaposvár Nagybajom Kutas Beleg Örvöskónyi Tarany Kisbajom Szabás Jákó Kisasszond Gige Csököly Rinyakovácsi Mike Lábod Rinyaszentkirály Görgeteg Rinyabesnyő Homokszentgyörgy Kőkút Hencse Hedrehely Háromfa Bakáháza Rinyaújlak Rinyaújnép Somogyaracsa Csokonyavisonta Babócsa Bolhó Heresznye Péterhida Komlósd Bélavár Vízvár Kadarkút Patca Szilvásszentmárton Zselic Kisfalud Bárdudvarnok Kaposszerdahely Szenna Kiskorpád Kaposfő Kaposmérő Kaposújlak Újvárfalva Somogysárd Mezőkocsonya Hetes Csombárd Juta Szulok Kámácsa Vásárosbéc Somogyhatvan Boldogasszonyfa Bőszénfa Gálosfa Hajmás Szentbalázs Palé Mindszentgodisa Csertő Basal Zselicszentpál Simonfa Kaposgyarmat Cserénfa Zselickislak Somogyháságy Patapoklosi Taszár

Klíma hírlevél

Bejelentkezés

   

Az inverterről általában

Sokféle magyarázattal és még több igaz – hamis állítással találkozhattunk már az inverterrel, az inverteres klíma berendezésekkel kapcsolatban. Mielőtt újabb szemléltető leírásba kezdek, vegyünk néhány érdekesebb háttér információt.

Mit jelent a 3.5kW-os inverteres klíma berendezés?
A megadott 3.5kW (vagy akár 2.6-os, vagy 5.3kW-os, ahogy ezt a beosztást a hagyományos on/off készülékeknél megszoktuk) itt a készülék névleges teljesítményét jelzi. Tehát a 3.5kW-os névleges teljesítménnyel rendelkező készülékről már a saját, részletes műszaki specifikációja nélkül is tudjuk, hogy a teljesítmény megközelítőleg 1 és 4 kW között van. A készülék saját magát szabályozza, így mindig a legoptimálisabb hűtő (vagy fűtő) teljesítményre áll be.Energiatakarékos klíma Természetesen a tizedes pontosságú adatokat csak a műszaki leírásból tudjuk meg. Ahogy a működési intervallumot is. Azaz azokat a külső hőmérsékleti értékeket, amin belül a készülék, hűtési és fűtési feladataikat képesek ellátni. Inverteres készülékeknél a hűtés minimuma általában -10, -15°C körül van – vannak persze speciális készülékek téli működésre optimalizálva, ezek akár -20°C – ban is képesek működni, bár hazánkban kevésbé elterjedtek, mivel nem jellemző, hogy ennyire szélsőséges időjárási viszonyok legyenek. A működési intervallum maximuma hűtésnél  +40°C fölötti. A fűtési minimum kicsit még a hűtési minimumnál is alacsonyabb, pl., ahol -10°C a hűtés minimuma, ott általában -15°C a megadott fűtési határ. A fűtési intervallum felső értéke ritkán haladja meg a+24°C –ot.

További inverteres sajátosság még az alacsony zajszint. Valamint a döntési procedúrában is fontos összehasonlítási szempont lehet, két egyforma paraméterekkel rendelkező gép esetében. A műszaki leírásban feltüntetett zajszint adatok általában 1 méter távolságból, optimális külső -, belső hőmérséklet és páratartalom, valamint alacsony fordulatszám mellett lettek rögzítve. Az egészséges ember hallásküszöbe 0 dB(A) – decibel - , ez egy szúnyog repkedésének a hangja 3 méter távolságból. Több összehasonlító táblázat létezik, amely lépcsőzetesen jeleníti meg tízesével, majd ötvenesével a decibel értékeket, melléírva, hogy ez az érték minek felel meg. Pl. : 40dB (A) a lakóterület éjjel, vagy 60 dB(A) egy vendéglő belülről, azonban ezek nem mérvadó értékek, hiszen egy búgó hang és egy éles, sípoló hang, ha ugyanazzal a 20 decibellel szól is, teljesen más érzetet kelt az emberekben.

Ma már a klíma berendezések beltéri egységei elérhetik a 20 dB(A)-s minimum határt, de vannak még olyan gépek, amelyek 35-40 dB(A) körüli zajszinttel rendelkeznek.Csendes klíma
Természetesen egy inverteres készüléknél a megadott 20 dB(A) nem folyamatosan biztosított, hiszen, ahogy növeli a gép a teljesítményét, vagy akár mi növeljük a ventilátor fordulatszámot, a hang is  erősödik. Igazán halk csak akkor lesz, amikor már csak a szinten tartó hűtés / fűtés történik. Az, hogy egy készülék mennyire lesz hallható, függ attól is, hogy milyen környezetbe kerül. Elképzelhető, hogy egy pesti, körúti lakásban a 35 dB(A) zajszinttel működő készülék kevésbé lesz zavaró,mint a 25 dB(A) -es készülék az erdő mellett álló faházban. Összegezve: érdemes odafigyelni a zajszintre, hogy, ha lehet inkább alacsony, vagy közepes zajszinttel hirdetett készülékeket válasszunk, mert előfordulhat, hogy ezekkel sem fogjuk soha elérni a leírásban megadott értékeket.

Az  inverteres működésről…
Sokféle leírást olvashatunk az inverteres klímákról, de egy biztos, a sűrűn emlegetett 50-60 % os fogyasztási különbség nem fedi a valóságot. Az inverteres készülékeknek nem a gazdaságossága kézzel fogható, inkább a komfortérzet, amit nyújt. Azzal, hogy folyamatosan működik, nem kell hideg levegővel dolgoznia, nem érzünk hőingadozást, és mivel egy idő után már csak szinten tart, a hangja se lesz zavaró. A két működési elv fogyasztása közötti különbség nem egetverő, de ha folyamatos működésre tervezzük a készüléket, mindenképpen ajánlott az invertereset választani, mert hűtendő helység folyamatos szinten tartása kevesebb befektetett energiát igényel, mint a hirtelen hűtés. Az inverteres klímákat intelligens klímának is nevezik, mivel induláskor alacsony fordulatszámon kezd dolgozni, hogy felmérje a helység hő terhelését, azaz, hogy egy egységnyi idő alatt mennyit hűl a szoba, majd ehhez képest növeli, vagy csökkenti a teljesítményét.
A rossz méretezés (rossz teljesítmény kiválasztása) azt eredményezheti, hogy inverteres klímánk gyakorlatilag egy on/off klímaként működve folyamatosan maximális, vagy akörüli teljesítményen fog forogni. Ha helységünk hűtőteljesítmény igénye éppen határon van, a kisebb, illetve nagyobb teljesítményű készülékek mellett a következőképpen döntsünk:

- Ha fix fordulatszámos készüléket veszünk, elegendő a kisebb teljesítmény, mert tudjuk huzamosabb ideig működtetni, így biztosítani fogja a tér hűtését.

- Ha inverteres készülékben gondolkodunk, válasszuk a nagyobb teljesítményűt, mert a kisebb mellett döntve, pont az inverteres fordulatszám szabályzás adta előnyöktől fosztjuk meg magunkat, mert a készülékünk mindig magas fordulatszámon fog működni. Valamint rövidítjük az élettartamát is, mert nem folyamatos „túlpörgetésre” van tervezve.
Vissza